Kako nove ribice uneti u akvarijum

Trebalo bi da pokušate da odvojite vreme za poseban izlet u prodavnicu akvarijuma kada kupujete ribice. Ako nameravate da radite i druge poslove osim kupovine riba, sačuvajte akvarijumsku prodavnicu za kraj.

Vreće sa ribom treba odneti direktno kući. Mala količina vode u svakoj vreći je podložna brzim promenama temperature i lako se zagađuje, a riba će biti pod velikim stresom.

Već godinama je uobičajen savet da se kese plutaju u akvarijumu najmanje 15 minuta kako bi se izjednačila temperatura kesa sa vodom iz rezervoara. Međutim, pošto ovo samo povećava stres na ribu, koja je već pod velikim stresom zbog mreže, pakovanja i transporta, obično je bolje dodati ribu čim stignete kući.

Jedini izuzetak je ako je voda u akvarijumu hladnija od one u vrećama, u kom slučaju će biti neophodno plutanje kesa.

Neki iskusni hobisti ne dodaju vodu iz vrećice u svoj rezervoar kako bi izbegli mogućnost nenamernog unošenja organizama koji izazivaju bolesti u akvarijum. Umesto toga, preko kante postavljaju veliku mrežu i u nju sipaju sadržaj kese, a zatim puštaju mrežastu ribu u akvarijum. Ponovite ovaj postupak za svaku vreću i bacite vodu u kantu.

Dajte ribama vremena da se prilagode svom novom domu. Svetla rezervoara treba da ostanu ugašena najmanje nekoliko sati. Neke vrste su sklonije skrivanju od drugih, ali kako se naviknu na okolinu, sve više vremena će provoditi na otvorenom.

U idealnom slučaju, pre dodavanja nove ribe u postojeći rezervoar, nova riba bi trebalo da provede najmanje dve nedelje u karantenskom rezervoaru. Ovo vam daje vremena da vidite da li se kod njih razvija bilo kakva bolest kao rezultat stresa koji je uključen u njihovo vraćanje kući.

Ako imate sunđer filter u rezervoaru za prikaz, možete ga preneti u karantenski rezervoar i imati trenutnu biološku filtraciju. Jedini drugi zahtevi su grejač i napa sa svetlom.

Karantinski rezervoar ne mora da ima šljunak ili akvascaping, ali treba obezbediti skrovišta. Male, čiste saksije slomljene na pola i položene na bokove su odlične za ovu svrhu.

Takođe bi trebalo da nahranite ustaljene stanovnike neposredno pre nego što konačno dodate novu ribu u akvarijum zajednice. Pun stomak će ih učiniti manje agresivnim.

Prijavite se za newsletter

Redovno dobijajte savete,  informacije o popustima i o novim proizvodima i ljubimcima u našoj ponudi.

Leave A Comment